GLOSSARI CONCEPTES BÀSICS
01
Coeducació:
Conjunt de continguts i estratègies d’intervenció educativa intencionada que busquen el desenvolupament integral de les persones amb independència del sexe en que estén socialitzades.
02
Coresponsabilitat domèstica:
Fa referència al repartiment equitatiu de les tasques de la llar i les tasques de cura de persones dependents.
03
Currículum ocult:
Aquells aspectes no explícits del currículum real. L’elecció i presentació de continguts escolars, l’ús del llenguatge, el tipus d’organització escolar, l’ús dels espais, etc., es realitzen en funció d’una sèrie de valors i normes inconscients que es transmeten i perpetuen els rols diferenciats.
04
Discriminació:
Tracte diferent i perjudicial que es dona a una persona per motius de raça, sexe, idees polítiques, religió, etc.
05
Enfocament de gènere:
Perspectiva que examina la realitat tenint en compte les necessitats, condicions i situacions respectives de dones i homes, en un moment i context social determinats.
06
Estereotip de gènere:
Conjunt d’idees preconcebudes sobre suposats atributs d’homes i dones que condiciona la forma d’actuar. Cada societat estableix els seus patrons masculins i femenins com normes culturals.
07
Patis coeducatius:
Aquells en que s’analitza i es distribueixen els espais ocupats per l’alumnat per assolir una ocupació igualitària i amb oportunitats d’aprenentatge.
08
Rol de gènere:
Conjunt d’atributs i comportaments esperats de les persones en raó del sexe al qual pertanyen. Estableixen les tasques i responsabilitats assignades a cada sexe.
09
Segregació ocupacional:
- Horitzontal: Fa referència a la concentració d’homes i dones en determinats sectors o categories.
- Vertical: Al·ludeix a la distribució no equilibrada en la presència d’homes i dones entre els nivells jeràrquics superiors i els nivells o funcions inferiors.
10
Socialització diferencial:
Procés mitjançant el qual s’interioritzen comportaments, valors, costums, creences, etc considerats adequats als rols de sexe/gènere. Suposa educar diferent en funció del gènere.